Tuesday, January 17, 2012

Senarai keperluan ibu & bayi

Assalamualaikum dan salam mesra...

Post kali ni saya nak buat senarai bergambar untuk keperluan menyambut kelahiran baby..merangkumi keperluan ibu dan juga bayi.. Untuk makluman, ini adalah senarai peribadi saya..tak semestinya sama denagn orang lain yer..mungkin ada antara barang yang xde dalam list ni tp perlu ada utk org lain.. :)
Maaf, kalau susunan gambar tak teratur..hehe..main upload mcm tu jer..nak susun balik dh malas.. :)

Beberapa pasang baju dan seluar baby - saiz newborn x payah beli banyak sebab baby cepat jer besar..so saiz tu mmg akan pakai sekejap jer..lagi plk kalau baby yg mmg dh besar sejak lahir lagi..mana tau kan..ada baby lahir jer lbh 4kg skrg ni..huhu..
Jangan lupa beli jgk beberapa pasang mitten & booties..mmg geram ok bila shopping benda ni..cute2 jer semua..mcm2 pattern ada..tp berpada2 la yer..hehehe..control yourself!
Wet tissue blh beli beberapa pack..sebab dalam pantang nanti senang nk guna utk lap bontot baby ker..apa2 ker..hehehe..mmg berguna ni nanti tau!




Untuk toiletteries pulak, depend pada pilihan ibu sendiri..ada macam2 brand kt pasaran skrg ni.. Boleh beli yg saiz kecik untuk dibawa ke hospital nanti..yg saiz besar blh guna kt rumah.. Ada jugak hospital yang akan bagi hamper toiletteries baby ni bial kita lps bersalin, tp kita bwk jelah..standby kalau dia x bagi..benda dh ada bila nk guna masa tu kan..


Bedung baby ni boleh beli beberapa helai, boleh beli yang saiz besar mcm ni atau boleh jgk yang standard size..biasa ada jual dlm pack..kaler putih..mcm2 brand ada ok.. utk kali ni, saya jahit sendiri bedung baby..save!



Barut baby kali ni saya jahit sendiri 12 helai jer.. mintak2 cukup la..sehari bajet2 akan guna 3-4 helai.. Boleh beli yg dh siap di pasaran..ada yg jenis bertali..ada jgk jenis zap-on jer..


Tilam baby kali ni saya recycle balik tilam adam dulu.. Masih elok tersimpan dalam kotak kt atas almari..so, blh la guna lagi sbb condition pn nampak ok lg..x lembik dan tak koyak lagi..hehe jimat duit umi:).. tilam ni saiz babycot..so, mmg agak panjang sikit la berbanding tilam baby yg biasa..kira boleh la..ltk kt lantai ker..ltk dalam babycot ker..janji ada tilam yer tak..hehe..



Ini gambar steriliser & bottle warmer..actually brg ni belum beli lagi..hehe tp nk jugak masuk dalam senarai..sbb mmg nak beli cuma tgh survey dulu nk beli yg mana..lagipun benda ni bila dh masuk kerja nanti baru nk guna..so blh la delay dulu..gunakan duit utk brg lain yg lbh penting dulu..hehe. Kegunaan brg ni adalah utk mensterilkan botol2 susu, dan juga utk memanaskan susu sblm diberi pada baby..kira akan menyenangkan babysitter la nanti..diorg xpayah la nk masak air dulu..just letak dlm tu jer..on suis..set timer, then ok.. Almaklumlah, saya merancang untuk fully breastfeed baby nanti..insyaallah..


Minyak mestika untuk kegunaan ibu dan juga baby.. saya suka guna minyak ni sejak dulu sampai sekarang..x panas sangat..dan bau pn ok.. Selain minyak ni saya suka guna minyak yuyi utk baby.


Ha, ini barang penting ni..hehehe..pampers! Boleh beli saiz newborn. Mula2 ni beli 3 peket..nanti dh habis ayah kena topup la yer..hehee..di awal kelahiran baby akan guna pampers banyak..kena selalu tukar yer..


Pam susu pulak saya guna semula pam masa Adam dulu.. Masih elok lagi keadaannya.. Pam manual jenis avent phillips. Masa tu beli time Sogo sale..dpt la harga murah sikit.ime sale pun harga rm200+ jgk..huhu.. Kali ni saya cuma beli cup dia yg baru..sbb dulu masa thn 2008 tu bekas dia non BPA free..so skrg dh tukar yg baru..BPA free..dh beli siap2 10 storage cup tu.. Actually storage cup tu blh jgk digunakan sebagai botol susu baby..kena sambung dgn connector dia, letak puting, blh guna as feeding bottle!


Ini pulak nursing cover..plan nk buat sendiri tp belum buat pun lagi..hehe..zaman Adam dulu x guna pun benda ni..kali ni saja masuk dlm list..senang gak kalau ada nursing cover ni..time menyusu tu blh la cover kan..xla terdedah apa yg tak sepatutnya tu..hehehe..


Nappy cream untuk kegunaan baby nanti.. manalah tahu bontot baby ruam ker nanti..itu semua masalah biasa baby..so, blh standby cream ni utk disapa bila diperlukan.. :) Banyak jenama yg terdapat di pasaran..so, pilih jer yg mana suka yer..



Bauncer baby ni actually Adam punya jugak..Tok Abah beli masa dia kecik2 dulu..so this time umi recycle jelah..cuma planning nk tukar dia punya cover tu jer..tp blm buat pn lagi..tp senang jer nampak pattern dia tu..so, akan dibuat dalam masa 2 bulan ni..hehe..Insyaallah..

Cooler bag set - mengandungi 1 cooler bag, 3 ice pack, 4 botol susu - ini semua persediaan bila dh masuk kerja nanti.. Untuk membawa pam susu dan accessories bagi tujuan mengepam susu di ofis.. Yelah, kata nk bagi susu badan sepenuhnya kannnn.. :)



Laa..ada jugak gambar minyak yuyi ni...hehehe..ni dh ada dlm list kt atas tadi..bersama minyak mestika.. Best guna minyak ni.. sapu kt perut dan tapak kaki baby selepas mandi..bau pn sodapppp.. :)



Cadangnya kali ni saya nak guna bekas ni utk simpan barang2 baby..besar la jgk..pastu yg penting ada tutup dan ada roda kt bawah..senang nak tarik ke mana2.. Kebiasaannya org guna bakul mcm kt bawah ni utk simpan barang2 baby..comel jer kan dgn renda2.. Tp kali ni nampaknya guna bekas plastik kt atas tu jelah..confirm x berterabur kalau terbalik pun.. Almaklumlah..baby ni ada abg Adam yg sangat rajin mengemas..hehehe..


Set bakul baby yg biasa org guna..pelbagai pilihan kaler ada di pasaran.. Boleh beli kalau berminat..tp saya x jual yer..hehehe...saja letak gambar jer..:)



Diaper bag - untuk isi barang2 baby bila travel ke mana2.. Planning nk buat sendiri jer.. Ini gambar sampel jer ok.. :)

Ini pun cooler bag jugak.. Actually kita kena ada 2 cooler bag tau - satu utk isi peralatan mengepam utk dibawa ke tempat kerja dan satu lagi utk mengisi stok susu badan yg akan dibawa ke rumah babysitter.. Nk transport susu tu pun kena dalam keadaan sejuk..so,,kena ada sekali dgn icepack jgk ok.. :)

Tuala baby.. Boleh beli macam2 saiz, pattern dan kaler..


Botol susu - Untuk simpan stok susu dan juga sebagai feeding botol baby..boleh beli banyak2 kalau nk simpan stok dlm botol.. Saya cuma ada 10 botol sus saiz 5oz jer skrg ni.. macam nak tambah lagi jer.. stok susu nk simpan dalam bekas dadih jer kut..hehe jimat!


Stroller dgn car seat - belum beli pn lagi..yang ni tunggu dulu lah..sebab time Adam dulu beli stroller tp x guna langsung sbb dia xnak duduk dlm tu..last2 jual balik kt mudah.my. Car seat mmg kena ada la..senang nk bwk baby bila time xde assistant nk pegang dia time drive.. :)




Topi baby - boleh pilih macam2 pattern kat pasaran..blh rambang mata nk beli tau! Stakat ni ada 3 topi dah..hehe..geram..geram.. :)


Katil baby ni recycle Adam punya jugak.. Masih elok keadaannya.. Kira katil dgn tilam semua recycle jer.. jimat lagi..hehehe.. Actually katil ni guna bila balik rumah Cheras ni jer..time pantang kt kampung xde la nk bawak balik katil ni.. time pantang baby tidur tepi umi jer..hehe..


Tungku baby - Nak buat sendiri jer ni.. comel2 kan..blh guna kain flannel yg lebih buat bedung tu.. Yang ni nanti blh guna utk tuam baby.. Kalau baby boy mmg wajib kena tuam, kata org2 tua la.. kena ikut tu.. :)



Baby quilt - buat sendiri jer.. :)


Set bantal dan bolsters baby - yang ni pun buat sendiri.. guna kain kaler pink tu..hehe, nanti masuk dlm pillow case x nampak la kan.. :)


Ha,ni dh masuk dalam sarungnya..xde lah nampak pink lagi..hehehe..bak kata Adam..mana blh pink umi..tu pompuan punyer.. :)


Aiseh, bantal karipap blm masuk lagi..hehehe.. nak jugak masuk list tu..hehe..



Set tilam dan bantal, bolsters beserta sarungnya.. Seelok2nya beli 2 set sarung tu..yelah, senang nak tukar2.. bila dh kotor nanti..

Nursing pillow - buat sendiri jer..nak beli mahal sgt benda ni..pdhal bantal je tu..huhuhu.. Adam dulu, xde pun guna bantal ni.. Kata org bantal ni blh kurangkan sakit belakang time kita menyusu baby nanti.. Dh siap buat cuma xde sarung jer lagi.. :)




Selimut baby - buat sendiri 2 helai, beli satu helai.


Kasut baby - buat sendiri jugak..pilih pattern utk baby boy.. :)


Kelambu baby - ni berguna kalau berpantang kt kampung..dan ada banyak nyamuk..hehehe..


Ok..rasanya kat atas tadi tu senarai keperlaun untuk baby...Agak2 ada yg tertinggal x..macam ada jer..hehehe..nanti kita cek lagi yer.. So, kt bawah ni plk senarai barang2 yg perlu utk kegunaan ibu plk..ni pun penting jgk tau! nak kena standby awal2 jgk..nanti xla kelam kabut.. :)


Stoking untuk dipakai sepanjang masa berpantang..memang wajib pakai org kata..x kira panas atau sejuk..utk elakkan masuka angin.. Dah beli 3 pasang stoking.. Adam pun sibuk jgk nk stoking baru bila tgk stoking baru umi ni.. Dia tu xde istilah baru..asal ada jer terus pakai..xpnah ada yg baru la..hehe..

Hehehe..gambar selipar jepun pun nk masuk list jgk..hehe Selipar ni utk di bawa ke hospital nanti.. Yelah, nanti nk g bilik air, nk mandi..nk guna la selipar jepun kannn..xkan la nk mandi guna sandal cantik tu plk... Atau ada hospital yg sediakan selipar utk mandi ek..?


Maternity pad - Tapi saya x beli yg ni pun..saya beli kotex yg night tu jer.. Dulu masa Adam beli yg ni tp x guna pun..lebih selesa guna yg biasa.. :)

Set bersalin - Kalau mampu lebih elok beli set ni..orang kata bagus..harganya pun bagus..hehehe..Lengkap utk ibu berpantang.. tp sy x beli yg ni pun..

Cadangnya nak beli yg ni jer..murah sikit..RM100+ jer. Set lengkap jugak utk ibu berpantang.. Tu pun belum tentu semua akan diguna..tp Insyaallah la..sbb mmg plan nk berpantang sepenuhnya kali ni.. harap2 sesuai la dgn badan saya nanti. :)


Bidadari - orang kata bagus untuk wanita..so, kita ikut sahaja yer.. :)


Losyen halia ni utk disapu pada perut sebelum berbengkung. Belum pernah cuba lagi..tp tgk adik2 guna macam ok jer.. harap x panas sgt la yer..:)

Girdle ni saya akan guna pada siang hari..malam jer pakai bengkung..hehe.. Yang ni beli yg murah jer..xde brand punya..janji perut x longgar..hehe...


Ha, malam saya pakai bengkung macam ni.. Guna balik bengkung lama zaman Adam dulu.. Kalau x silap bengkung tu ada dalam set bersalin R&Z. Masih ok lagi sampai sekarang..saiz pn dh adjust ikut saiz kita dh..


Atau, bagi yg mampu boleh beli bengkung moden ni..ramai yang comment best pakai bengkung moden ni tau..harga pun best la jgk..rm200++ jer.. Saya x beli la..hehe..beli yg biasa jer..kalau barang2 utk umi ni lagi la berkira...huhu..


Rasanya itu saja list bergambar keperluan ibu dan baby..

Actually ada banyak lagi yg boleh masuk dalam list..tp bagi saya kali ni..itu sj la kut.. Ada barang penting yg saya tertinggal tak???





































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































3 comments:

  1. tahniah...bila due nya? hari tu ada kawan saya lepas bersalin dia pakai krim bio ever... cepat sembuhnya....
    http://jentayubiru82.blogspot.com/p/bio-ever-krim-ajaib.html

    ReplyDelete
  2. Salam.. nak tanya pasal tunku bayi tu... Cemana nak panaskan?

    ReplyDelete
  3. Diaper Bag Simple Dimple.. Jom singgah dan Like https://www.facebook.com/babybeshshop

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...